Pioneers in Culture:

  • is een internationaal impresariaat voor klassieke muziek
  • (re)presenteert talentvolle en vaak jonge internationale artiesten en ensembles.
  • is actief als een internationale touring company voor symfonieorkesten
  • produceert ‘klassieke muziek’-projecten van kamermuzikaal klein tot symfonisch orchestraal.
  • heeft ruime ervaring als concertorganisator.
  • heeft een jarenlange ervaring als programmeur, producer en presantor, zowel in de Nederlandse omroep als bij diverse Nederlandse symfonieorkesten
  • was adviseur bij onder meer het Nederlandse Fonds voor de Podiumkunsten en de Bank Nederlandse Gemeenten.
  • beschikt over een uitgebreid netwerk in de wereld van de podiumkunsten, van  fondsen, podia  tot ensembles en orkesten
  • is bekend met de werkwijze van overheden en podium gerelateerde organisaties.
  • beschikt over een uitgebreid internationaal netwerk.

Wat we doen

Onze activiteiten laten zich primair leiden door de liefde voor de klassieke muziek en de podiumkunsten in het bijzonder.

Het primaire doel is om de beste voorwaarden te creëren voor al onze artiesten, ensembles en orkesten om zo te komen tot inspirerende concerten op het hoogste niveau.

Met passie voor de podiumkunsten proberen we het beste te geven wat de snel ontwikkelde podiumkunsten op dit moment hebben te bieden.

Wie we zijn

Pioneers in Culture is in 2005 opgericht door Pieter Prick.

Pieter Prick heeft een jarenlange ervaring in de wereld van de klassieke muziek en de podiumkunsten. Opgeleid als fluitist aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag in de’jaren ’70, werd hij in 1980 benoemd tot programmamaker en producer Klassieke Muziek bij de AVRO. Dé omroep in Nederland met klassieke muziek als speerpunt. Daar was hij verantwoordelijk voor alle symfonische projecten met de orkesten van de omroep en de grote landelijke orkesten zoals het Koninklijk Concertgebouworkest. Hij ontwikkelde het Zondagochtendconcert als zijn idee in het Concertgebouw in Amsterdam, een concertserie die inmiddels is uitgegroeid tot een van de belangrijkste en misschien wel de meest succesvolle concertseries in Nederland.

Van 1996 tot 2005 was hij intendant van het Orkest van het Oosten waar hij zeer succesvol samenwerkte met chef-dirigent Jaap van Zweden. Voor dit orkest organiseerde hij onder de naam The Netherlands Symphony Orchestra, diverse internationale tournees naar de UK, Spanje en de VS van Amerika met als bijzonder hoogtepunt een optreden in Carnegie Hall New York.

Prick functioneerde vele jaren als voorzitter bij het Nederlands Fonds voor de Podiumkunsten van zowel de Muziekcommissie als de Commissie Buitenlandbeurzen. Daarnaast is hij als muziekadviseur verbonden aan het Cultuurfonds van de Bank Nederlandse Gemeenten. Hij schreef diverse artikelen over klassieke muziek, was jarenlang recensent, presenteerde vele klassieke concerten en produceerde omvangrijke orkestproducties en was als eindredacteur verantwoordelijk voor alle uitzendingen Mahlerfeest in 1995. Hij was jury-lid bij diverse concoursen in Nederland en vertegenwoordiger voor Nederland bij het Rostrum of Composers in Parijs en commissielid voor Nederland in Brussel bij de Europese Unie. Als interim manager artistieke zaken werkte hij in de achterliggende jaren onder meer bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest , The Amsterdam Baroque Orchestra & Choir van Ton Koopman en recent nog bij het Radio Filharmonisch Orkest en de Radio Kamer Philharmonie van het Muziekcentrum van de Omroep (MCO) in Hilversum.

Prick is een netwerker pus sang die contacten en ingangen heeft op vele niveaus van de klinkende podiumkunsten nationaal en internationaal.

Pieter Prick