Over het orkest

Casco Phil werd in 2008 als ‘Belgische Kamerfilharmonie’ opgericht en maakte een flitsende start in de Singel in Antwerpen. Intussen was Casco Phil te gast in talrijke binnen- en buitenlandse zalen, waaronder het Concertgebouw Amsterdam, Bozar Brussel en het Concertgebouw Brugge.

De artistieke leiding is in handen van Benjamin Haemhouts. Hij koos ervoor om te werken met een vaste groep van ongeveer 39 musici, die naargelang het project moeiteloos kan worden verkleind of uitgebreid.

Casco Phil streeft naar een nieuwe invulling van het begrip ‘orkest’. De cyclus van klassieke projecten wordt versterkt, maar tegelijk worden unieke en grensverleggende projecten toegevoegd. Casco Phil is een ‘muziekwerkplaats’ waar ruimte is om te experimenteren over de kunstenvormen heen, in de breedste zin van het woord. De instelling ‘orkest’ mag de creativiteit niet in de weg staan. Het artistieke idee staat centraal, de vorm rondom dat idee is veranderlijk en speelt een versterkende rol. Het openbreken van de klassieke orkeststructuur kan alleen maar leiden tot creativiteit.

Kansen geven aan jong compositietalent behoort tot de pijlers. Elk seizoen staan één of meerdere wereldcreaties van Vlaamse componisten op het programma.

Talentvolle solisten van eigen bodem krijgen een prominente plaats. Recente voorbeelden zijn Violist Yossif Ivanov en pianist Liebrecht Vanbeckevoort (prijswinnaars Koningin Elisabethwedstrijd Brussel), harpiste Anneleen Lenaerts (Wiener Philharmoniker) en klarinettiste Annelien van Wauwe (prijswinnaar ARD Concours München). In het verleden stonden ook samenwerkingen op het programma met het Vlaams Radio Koor en het Kinderkoor van de Vlaamse Opera.

Op cultuurzender Cultuur7 is Casco Phil regelmatig te zien met verschillende live-opnames.

Dat de organisatie toekomstgericht werkt, komt ook naar voor in haar sterke sociale missie. Niet toevallig werd Casco Phil in 2011 en in 2014 gevraagd als huisorkest tijdens Radio Klara’s ‘Iedereen Klassiek’ in de Vlaamse Opera in Gent. Publieksbereik en –diversiteit zijn geen loze woorden, maar worden uitgebreid toegepast bij de educatieve concerten en projecten voor moeilijk benaderbare kansengroepen. Casco Phil is een international kamerorkest maar sluit geenszins de ogen voor mensen die voor het eerst met klassieke muziek in contact komen.

Casco Phil is een Creatieve, Avontuurlijke, Sociaal-geëngageerde Culturele Organisatie.

Video’s

Contact

Pioneers in Culture

Wilt u meer weten over Casco Phil? Neem dan contact op met Pieter Prick van Pioneers in Culture.

Email:

Telefoon: +31 53 478 0549

Mobiel: +31 653 937 799

Pieter Prick