Over het orkest

De Neue Philharmonie Westfalen onstond in 1996 door het samengaan van twee symfonieorkesten: het Symfonieorkest van Wetsfalen in Recklinghausen en het Philharmobisch Orkest van Gelsenkirchen.

Het orkest wordt financieel ondersteund door de steden van Gelsenkirchen en Recklinghausen, het district Unna en Noord Rhein-Westfalen. Tussen 1997 en 2007 was de Oostenrijker Johannes Wildner de GMD. In de zomer van 2007 werd hij opgevolgd door Heiko Mathias Förster die daarvoor chef was geweest van de symfonieorkesten uit Brandenburg en München. Sinds 2014 staat de NPW onder leiding van Rasmus Baumann.

De Neue Philharmonie Westfalen is met 128 musici een van de grootste regionale orkesten van Duitsland en verzorgt jaarlijks zo’n 300 concerten. Het repertoire bestrijkt alle stijlen en genres, van barok tot hedendaags repertoire en van opera-uitvoeringen tot eductieve concerten.

Het orkest verzorgt naast de begeleidingen van de Opera van Gelsenkirchen in belangrijke mate de symfonische orkestvoorziening voor het Ruhrgebied. Een belangrijke taak is het geven van concerten voor de jeugd en het betrekken van jeugd bij klassieke muziek.

Onder leiding van Johnnes Wilder bracht het orkest diverse cd’s uit met werken van Bruckner, Brahms en Bruch. Mathias Förster zette deze lijn door met cd-opnamen van onder meer Mahler, Beethoven en de familie Strauss. Onder leiding van dirigent Rasmus Baumann wordt grote aandacht gegeven aan een rijke mix van educatieve concerten, klassieke programmas tot hedendaags repertoire.

Hoogtepunten

In recente jaren heeft het orkest als “Landesorchester” vele succesvolle concerten gegeven in het hele Ruhrgebied en daarbuiten. Daarbij speelde men op alle belangrijke concertpodia in het Rurhgebied, de Philharmonie van Keulen en Berlijn, Tonhalle Zürich en de Musikhalle in Basel.

In 2000 werd het orkest uitgenodigd voor het “Beijing-Festival” in China, en in september 2009 om de kleine Ring van Wagner uit te voeren in het “Groïse Festspielhaus” van Salzburg. In 2010 speelde het orkest een centrale rol bij de festiviteiten rondom het project Ruhr 2010 als Culturele hoofdstad van Europa.

Diverse grote solisten traden met De Neue Philharmonie Westfalen op, waaronder de Russische zangeres Anna Netrebko; Angelika Kirchschlager, Simon Keenlyside en de Italiaanse sopraan Lucia Aliberti. Andere hoogtepunten waren de samenwerking met de mezzo-soprano Elïna Garanèa in 2009, pianist Lang Lang and Herbie Hancock in hetzelfde jaar en de tenor Vittorio Grigolo in 2011.

De NPW heeft diverse concerten gegeven in Nederland waaronder een tweetal programma’s in het Nieuwe Luxor Theater Rotterdam en het slotconcert in 2014 tijdens het Festival van Zeeuwsch Vlaanderen.

Contact

Pioneers in Culture

Wilt u meer weten over Neue Philharmonie Westfalen? Neem dan contact op met Pieter Prick van Pioneers in Culture.

Email:

Telefoon: +31 53 478 0549

Mobiel: +31 653 937 799

Pieter Prick