Over het ensemble

Het Rastrelli Cello Quartet staat voor het beste wat de Russische cello-traditie heeft opgeleverd: een ongeëvenaarde toonintensiteit gecombineerd met een onwaarschijnlijke technische beheersing wat altijd leidt tot gedurfd en risicovol ensemblespel.

 Het Rastrelli Cello Quartet staat voor spannende concerten, vol verrassing en onverwachte uitstapjes in een aantrekkelijke mix van klassiek en niet-traditioneel repertoire.

De vier spelers, Kira Kraftzoff – oprichter en artistiek leider – Kirill Timofeev, Misha Degtjareff en Sergio Drabkin, hebben zich tot doel gesteld om muziek uit te voeren,zoals zij dat noemen: “tussen de genres.” In onze westerse samenleving zouden we spreken over cross-over, maar daarmee doen wehet repertoire van het Rastrelli Cello Quartet tekort. Want wie een concert bijwoont, zal vooral geboeid worden door de aanstekelijke wijze waarop deze vier bijzondere musici een geheel eigen en bruisende energie creëren. Elk concert is in de eerste plaats een belevenis van het hoogste niveau.

Het repertoire – alle eigen bewerkingen – levert een zeer gevarieerde mix op van zowel klassieke meesterwerken van Bach, Saint-Saens en Tchaikovsky tot onverwachte uitstapjes naar George Gershwin, Dave Brubeck of Leroy Anderson.

Werkelijk uniek en onweerstaanbaar wordt het ensemble zodra ze de genoteerde noten inruilt voor onwaarschijnlijke briljante improvisaties. Een keer “Take Five” op die manier uitgevoerd gehoord, zal altijd naar de ongekende fantasie en grote technische beheersing van dit viertal topmusici doen terug verlangen.

De naam van het Kwartet komt van de achttiende-eeuwse architect Bartholomeus Rastrelli, die het ontwerp van de Hermitage in St. Petersburg maakte. St. Petersburg is dan ook de thuisbasis van drie van de vier leden van het Kwartet.

Internationaal succes

De Rastrelli’s hebben sinds de oprichting van het kwartet in 2002 inmiddels over de hele wereld concerten gegeven waaronder grote Europese podia als Gasteig in München, Konzerthaus in Wenen, St. Petersburg Philharmonic Hall, Bulgarije Hall Sofia, de Liederhalle Stuttgart en Philharmonic Hall in Minsk.

Naast de concerten in Europa, de VS en Rusland, zijn de Rastrelli’s vaak op zomerse muziekfestivals te vinden, zoals het Beethoven Festival Bonn, Schleswig-Holstein Musik Festival, Darmstadter Festspiele, Branderburgische Sommerkonzerte, Oberstdorfer Musiksommer, Hohenlohe Kultursommer, Rheingau Musikfestival, Ohridsko Leto (Macedonië) en de Meadowlark Music Festival USA.

Vele concerten van het Rastrelli Quartet zijn inmiddels uitgezonden door radio- en TV-stations over de hele wereld; van NBC, SWR, BR, HR, ABC tot Chicago Classic FM. Het Rastrelli Cello Quartet heeft diverse cd’s uitgebracht (Rastrelli, Volumes 1-5) op het label Solo Musica, Tonart en Manchester labels, en één cd gepresenteerd met louter eigen bewerkingen van Piazzolla onder de titel: “Cello in Buenos-Aires.”

In 2009 werd het album “Cello in Classic” genomineerd voor een Russische Grammy en prompt onderscheiden.

Contact

Pioneers in Culture

Wilt u meer weten over Rastrelli Cello Quartet? Neem dan contact op met Pieter Prick van Pioneers in Culture.

Email:

Telefoon: +31 53 478 0549

Mobiel: +31 653 937 799

Pieter Prick