Over het ensemble

Spark behoort tot de snelrijzende sterensembles in het internationale circuit. Dit avontuurlijke vijftal heeft zich in korte tijd van een verrassend fris kamermuziek ensemble ontwikkeld tot een van de meest veelbelovende Duitse muziek export producten. Het maakt niet uit waar ze spelen. De vijf jonge muzikale pioniers hebben het publiek en de critici aan hun voeten. Hun muzikale vonken zijn niet te stoppen, en vormen compromisloze, onweerstaanbare charmante en gepassioneerd uitvoeringen.

Met een combinatie van een gezonde voorliefde voor provocatie en een niet te onderdrukken energie, heeft Spark inmiddels diverse gerenommeerde podia in Europa veroverd, zoals het Wiener Konzerthaus, Konzerthaus Berlin, Gran Teatre del Liceu in Barcelona, National Concert Hall Taipei, Schieswig-Hoistein Musik Festival en het Beethovenfest Bonn. In 2015 debuteerde Spark in de Kleine Zaal van het Concertgebouw Amsterdam.

Downtown Illusions, Spark’s debuut-album met ARS Produktion, werd uitgebracht in september 2010. De CD kreeg lovende recensies en vergaarde in korte tijd een ongelooflijke media-aandacht. De MusikWoche riep het album uit tot een van de grootste verrassingen van het jaar en ECHO onderscheidde het album met de Musikpreis Klassik 2011.

Breed publiek

Spark brengt kamermuziek terug in focus van het brede publiek. De concerten trekken bezoekers uit alle lagen, ongeacht leeftijd of gewoonten. Het repertoire varieert van barok tot romantische meesterwerken, en van filmmuziek tot minimal music. Naast werk van eigen hand, speelt Spark werken van een keur aan bekende internationale componisten als Lev “Ljova” Zhurbin, Daniel Kellogg, Michael Nyman, Kamran Ince, Fazil Say en de Nederlandse componist Chiel Meijering.


De groep presenteert haar repertoire in sprankelende aaneengesloten sets, wat de weg vrijmaakt voor een radicaal hernieuwd uitvinden van klassieke muziek.
 Deze herdefinbitie van het klassieke genre slaat rechstreeks een brug naar de harten van de hedendaagse jongeren.

Verrassend genoeg doet de groep dat met misschien wel het meest controversiële klassieke muziekinstrument, de blokfluit. Beide oprichters van Spark, Daniel Koschitzki en Andrea Ritter, bespelen dit instrument, en maakten een lange periode deel uit van het wereldberoemde Nederlandse “Amsterdam Loeki Stardust Quartet”. Spark bestaat verder uit violist Stefan Claus, cellist Victor Plumettaz en pianist Mischa Cheung.

Spark bespeelt zo’n dertig verschillende blokfluiten – van de kleine en kwetsbare sopranino tot de vierkante contrabas, verkent de meest spannende en onbekende soundscapes en creëert op deze wijze de perfecte crosslink tussen trends en tradities.

Contact

Pioneers in Culture

Wilt u meer weten over Spark – The Classical Band? Neem dan contact op met Pieter Prick van Pioneers in Culture.

Email:

Telefoon: +31 53 478 0549

Mobiel: +31 653 937 799

Pieter Prick